Studentský Velehrad - co, proč a jak

3. 3. 2010 12:02
Rubrika: Základní informace | Štítky: akce:sv10

Nikdy jsi o Studentském Velehradu neslyšel? Tak právě v tomto příspěvku se dozvíš co to je, kdo ho pořádá, co se tam bude dít a jaké je letošní téma.

 


 

Kdo jsme

 

Vysokoškolské katolické hnutí je občanské sdružení, které již devatenáct let nabízí studentům prostor k duchovnímu růstu a aktivnímu využití volného času. Snažíme se, aby mladí lidé dostali příležitost společně přemýšlet, modlit se, hledat a nacházet svoje místo ve společnosti a zároveň se nebáli stát se tvůrčím motorem hnutí. Být součástí společenství, kde lidé věří v Boha, pečují o svoji víru a hledají úlohu křesťanů v tomto světě.

 

 

Studentský Velehrad

 

Studentský Velehrad je setkání studentů pořádané každé dva roky na Velehradě Vysokoškolským katolickým hnutím. Pro jubilejní X. ročník jsme vybrali téma ŠTAFETA, které pro nás ilustruje dva (zdánlivé) kontrasty, nad kterými bychom se chtěli při příležitosti 20. výročí svobody i studentských setkání zamyslet: přítomný okamžik vs. dlouhodobý horizont a „mám jedinečnou roli“ vs. „jsem jen nepatrnou součástí společenství“. Toto téma bychom chtěli probrat v kontextu vývoje a současné situace v církvi i společnosti a hledání osobní cesty víry i angažovanosti ve společnosti. Ke každému z těchto čtyř podtémat promluví dva přednášející. Vedle takto tematicky vymezených přednášek proběhnou i besedy s účastníky minulých ročníků Studentského Velehradu zaměřené na jejich reflexi situace ve společnosti a církvi i svědectví o jejich zkušenosti s prožíváním víry po odchodu z vysokoškolského prostředí. Součástí programu bude společné slavení eucharistie, koncerty a diskuse ve skupinkách. Bude tedy čas nejen pro přemýšlení, ale i pro společné zážitky a navázání nových přátelství. Setkání je víkendové a předchází mu několikadenní pěší poutě a jednodenní předprogram na místě.

 

 

Téma: ŠTAFETA – máš to ve svých rukou

 

Žijeme ve společnosti, která se rychle mění a vyžaduje od nás stále rychlejší tempo. Nemůžeme ji zastavit, a pokud se zastavíme sami, ztratíme možnost dění okolo sebe ovlivnit. Přesto náš život nemusí být bezhlavým úprkem, během kterého si děláme spoustu starostí o minulost a budoucnost, ale nikdy doopravdy nežijeme přítomný okamžik. Můžeme ho vnímat jako krátký úsek štafety, jejíž začátek ani konec nemáme pod kontrolou, ale jejíž součástí se právě teď smíme stát. Každému z nás byly svěřeny hřivny i slabosti. Byla nám také svěřena křesťanská zvěst a i na nás záleží, jak a komu bude dále předávána. Abychom mohli rozpoznat, k čemu je právě teď příhodný čas, je třeba pokusit se o kritickou reflexi vývoje ve společnosti i církvi během uplynulých dvaceti let, ale také podívat se přítomný okamžik pod zorným úhlem věčnosti. Abychom mohli rozpoznat svou jedinečnou cestu, je třeba uvědomit si, že jsme nedílnou součástí společenství věřících i společnosti. Slova “máš to ve svých rukou” jsou výzvou k aktivitě: nikdo jiný to nemůže udělat za Tebe. Zároveň je to ale výzva k odevzdání: Pane, máš to ve svých rukou; prosíme, dávej našemu úsilí směr.

 

Zobrazeno 1043×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona