Připrav se na Studentský Velehrad předem

8. 3. 2010 13:47
Rubrika: Aktuální zprávy | Štítky: akce:sv10 , z jedné vlny

Připrav se na Studentský Velehrad předem!

V rámci Studentského Velehradu proběhnou 4 hlavní přednáškové bloky. Účastníci jsou ovšem zvání k tomu, aby nejen přišli a přednášky si vyslechli, ale aby sami nad tématy uvažovali již před příjezdem a na Studentský Velehrad tak již přijeli s vlastním názorem a otázkami. Zde najdeš 4 diskuzní témata k jednotlivým přednáškovým blokům, u každého z nich jsou uvedeny otázky, které Tě mají vést při přípravě na Studentský Velehrad 2010:


1. Vývoj a současná situace v církvi a pastoraci

Jak se proměnila situace v církvi za posledních dvacet let? Jaké jsou nejdůležitější posuny v tradici i působení církve ve světě? Jak se tento vývoj promítá do českého církevního prostředí? Jak moc se má církev a její učení měnit v kontextu doby? Jak se od roku 1990 vyvíjela pastorace vysokoškoláků? S jakými problémy a výzvami se teď potýká? Jak se změnilo hledání a prožívání víry? Jakou roli hrála církev a kněží na začátku 90. let, jak se tato role proměňovala? Jakou roli by měla hrát církev a kněží ve společnosti? Jak se změnil pohled na církev a věřící? Diskutuj ZDE.

2. Osobní cesta víry vs. společenství, tradice

Jak skloubit život podle tradice a hledání, co mám právě já právě teď dělat pro Boha? K čemu mě zavazuje tradice a příslušnost k církvi? Jak moc a jakým způsobem se máme nechat vést a jak zároveň hledat vlastní cestu ve víře? Samota před Bohem a život ve společenství. Společná cesta za Kristem a samota s Kristem v partnerském vztahu. Jak rozlišovat, co je správné – role přikázání, učení církve a svědomí. Jak se proměňuje prožívání víry po odchodu z vysokoškolského prostředí? Jak být co nejvíce otevření, aniž by to vedlo ke zvlažnění? Diskutuj ZDE.

3. Vývoj a aktuální otázky a problémy ve společnosti

Jak se u nás vyvíjela občanská společnost? Jak u nás fungují a s jakými problémy se potýkají neziskové organizace? Jak pomáhat efektivně? Jak se proměňoval, je vztah mladých lidí k politice? Co dělají nebo by měli dělat pro kultivaci politického prostředí? Ekologie – situace u nás, globální pohled a vliv našich každodenních drobných rozhodnutí. Bioetika – vědecký pokrok a etické otázky. Jaký je vliv médií a odpovědnost novináře? Jak skloubit efektivitu a etiku v profesním životě, politice a ekonomii? Diskutuj ZDE.

4. Jak žít s Bohem uprostřed světa

Křesťanům by mělo záležet na společnosti – proč a jak se to projevuje? Jaké hodnoty a postoje mohou křesťané společnosti přinést? Má být viditelný jen jejich život nebo i jejich víra? Jak jde úspěch dohromady s křesťanskými hodnotami? Jak žít v co nejtěsnějším spojení s ostatními lidmi ale zároveň nepřejímat nekriticky to, co je vydáváno za „normální“?Jak se angažovat a zároveň se nenechat pohltit starostmi? Jak důležité je mít čas, který je jen pro Boha, a jak být křesťany ve všem, co děláme? Jak co nejlépe využít své schopnosti a zároveň nespoléhat jen na své síly? Diskutuj ZDE.

 

Pokud chceš diskutovat o Studentském Velehradu obecně nebo se na něco ke Studenstkému Velehradu zeptat, můžeš využít i tuto hlavní diskuzi.

Zobrazeno 1498×

Komentáře

majkiii

Zajímavé podněty k přemýšlení a k diskuzi! Jsem na SV zvědavá... :)

vojtec

Tak které téma vás zaujalo nejvíce?

evulka

cislo 4 :-) (ale zatial bez nejakeho hlbsieho zamyslenia, priprava dopredu asi pre mna tentokrat nehrozi %))

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona